VVIA : overzicht van sites


Provincie West-Vlaanderen :

BRUGGE : Scheepsdalebrug

Belangrijke bijdrage aan het surrealisme in België?

Onder deze titel werd onderstaande e-mail door ir. Karel Roose gezonden aan de stedelijke diensten in Brugge, en aan de verantwoordelijke ministers

To: kabinet.burgemeester@brugge.be ; monumentenzorg@brugge.be ; kabinet.bourgeois@vlaanderen.be ; kabinet.crevits@vlaanderen.be
Sent: Thursday, August 27, 2009 11:20 PM
Subject: Belangrijke bijdrage aan het surrealisme in België?

Mr., Mevr.,

Wist U dat...

- Wist U dat Stijn Streuvels zich inspireerde op de eerste (1904) en tweede (1921) Vierendeelbrug te Rugge Avelgem voor het schrijven van 'De teleurgang van de waterhoek'? (http://users.telenet.be/karel.roose/vierendeel/waterhoek/info.html)

- Wist U dat de TSF-machinezender (Télégraphie Sans Fil) van Ruiselede die de eerste draadloze verbindingen maakte met Belgisch Congo (+-1930) gebruik maakte van een antenne opgehangen aan 8 (lees acht) Vierendeelpylonen van +- 285m hoogte? (http://users.telenet.be/karel.roose/vierendeel/structuren.html) Ter info de Eiffeltoren is 317m hoog, de zendantenne van Egem +- 290m.

- Wist U dat men bij het bouwen van de baseliek van Dadizele de werken heeft stilgelegd? Men vreesde dat, indien men de toren zou bouwen volgens de originele plannen, het geheel ging instorten. A. Vierendeel herwerkte de plannen. De torenspits bestaat nu uit een lichte stabiele Vierendeelstructuur.

- Wist U dat ivm. de Vierendeelbruggen van Glendale (USA): "The California Department of Transportation has determined that they are eligible for listing in the National Register of Historic Places because of the purpose they serve and for their design and construction." (http://users.telenet.be/karel.roose/vierendeel/glendale/info.html)

- Wist U dat men in Oostenrijk het de moeite vond om een betonnen Vierendeelbrug, de Laabenbachbrücke, te herbouwen? (http://users.telenet.be/karel.roose/vierendeel/ybbs/info.html)

- Wist U dat men in Gellik Limburg tijdens de verbreding van het Albertkanaal de bestaande Vierendeelbrug ging afbreken, maar uiteindelijk besloten heeft om die te behouden?

- Wist U dat de Vierendeelbrug van Ile Monsin te Herstal de enige brug van de vesting Luik is die men in de tweede wereldoorlog niet heeft gedynamiteerd? (http://users.telenet.be/karel.roose/vierendeel/monsin/info.html)

- Wist U dat de draagstruktuur van de Twin Towers in New York van het Vierendeeltype was?

- Wist U dat de Zwitser Jürg Conzett, ontwerper van de Coupurebrug (http://www.brugge.be/internet/nl/openbaar_bouwen_wonen/ruimtelijke_ordening/Stedenbouwkundigeprojecten/Recentebouwprojecten.htm#3) te Brugge, in Zwitserland de drijvende kracht was om de Landquartbrücke Dalvazza Vierendeelbrug te restaureren? (http://users.telenet.be/karel.roose/vierendeel/dalvazza/info.html)

- Wist U dat A. Vierendeel lange tijd in Brugge gewoond heeft?

- Wist U dat A. Vierendeel de eerste Hoofdingenieur-Directeur van de Provinciale Technische Dienst in West-Vlaanderen was?

- Wist U dat de Scheepsdalebrug wellicht de oudste metalen Vierendeelbrug ter wereld is?

- Wist U dat de Scheepsdalebrug wellicht de enige Vierendeel-draaibrug ter wereld is?

 

Als U nu weet dat men net in Brugge, de stad waar Vierendeel gewoond en gewerkt heeft, de oudste draaibare Vierendeelbrug ter wereld wenst te verschroten; gaat Brugge zich dan niet hopeloos belachelijk maken in bepaalde internationale middens?

Een herbestemming van de Scheepsdalebrug, of een deel ervan, zou passend zijn opdat volgende stelling iets minder waar wordt: "So bekannt der Vierendeel-Träger heute ist und so häufig mit ihm gebaut wird, so unbekannt ist der belgische Ingenieur, der das Patentrecht für diese Konstruktion erwarb." En verder om het belang van Vierendeel te onderlijnen: "Arthur Vierendeel konzipierte aber nicht nur den Träger ohne Diagonalen, sondern brachte auch die Fundamentberechnung voran, erforschte das Knickverhalten und lotete in Versuchen die Belastungsgrenzen von Stahl aus."

Hopelijk bent U nu beter geïnformeerd om een gemotiveerde beslissing te nemen.

Hoogachtend,

Karel Roose

http://users.telenet.be/karel.roose/vierendeel/vierendeel.html

voor aanvullingen en correcties: zend ons een e-mail
een initiatief van de
Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw