Flemish Association for Industrial Archaeology - THE Forum for the Industrial and Technical Heritage in Flanders - CLICK TO ENTER


Erfgoed van Industrie en Techniek - Vlaams-Nederlands Tijdschrift

Jaargang 2013, nr 4  

Dit nummer bevat volgende bijdragen:

 • Sanne VAN BELLINGEN: De drie resterende stationsgebouwen van architect Jean-Pierre Cluysenaar op de Dender-Waaslijn: Aalst, Ternat en Zandbergen
  • Tussen 1852 en 1856 werd de 108 km lange spoorweg-verbinding aangelegd tussen Ath, Brussel en Lokeren. Deze spoorlijn, bekend als de Dender-Wasaslijn, verbond het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen met het zuiden van Henegouwen. Voor het ontwerp van de stationsgebouwen werd een beroep gedaan op de befaamde Brusselse architect Jean-Pierre Cluysenaar (1811-1880), eerder o.m. ontwerper van de Brusselse Sint-Hubertusgalerijen.
   Anno 2013 resteert er slechts een fractie van de zeventien oorspronkelijke stations.
 • Serge LANGEWEG: Zuivelfabrieken in Nederlands-Limburg: hun geschiedenis en hun bouwkundig erfgoed
  • De oprichting van stoom-zuivelfabrieken markeert een tweede fase in de ontwikkeling van de fabrieksmatige zuivelbereiding. De stichting van fabriekjes waar met handkracht boter werd bereid ging daaraan vooraf. In het eerste deel van dit artikel wordt de ontwikkeling van de zuivelbereiding in de provincie Limburg aan de orde gesteld. Het is een proces van technische innovatie in combinatie met productverbetering en toenemende bedrijfsconcentratie.
   Het tweede deel geeft een kort overzicht van het industrieel erfgoedin deze sector: wat is er van de talloze fabriekjes bewaard gebleven en welke herbestemming hebben de gebouwen gekregen ?
 • Bie PLEVOETS, Paulien SMETS en Bianca STEVENS: Jeneverstokerij Claes in Kuringen
  • De jeneverstokerij Claes, gelegen te midden van de velden in Kuringen, bij Hasselt, werd opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw. Het bedrijf groeide tegen het einde van die eeuw uit tot een grootschalig industrieel complex. Anno 2013 echter is het complex gedeeltelijk gereduceerd tot een indrukwekkende ruïne. Een onderzoek naar de geschiedenis en de erfgoedwaarden van deze site is uitgevoerd met het oog op een kwaliteitsvolle herbestemming.
 • Robert CARR (hertaald door Adriaan LINTERS): Psychoindustriëlearcheologie ?
  • Archeologen beginnen nu gebruik te maken van de term 'psychoarchaeology'. Omdat in de Angelsaksische wereld industriële archeologie in het algemeen beschouwd wordt als een onderdeel van de archeologie, zal er ook wel iets als 'psychoindustriëlearcheologie' bestaan.
   Een tekst met een aantal na- en doordenkertjes...
 • BoekbesprekingenIn het kader van de samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse organisaties voor industriële archeologie, werden het Vlaamse tijdschrift 'Industrieel Erfgoed' en het Nederlandse 'Erfgoed van Industrie en Techniek' vanaf begin 2000 samengesmolten tot één gemeenschappelijk Vlaams-Nederlands tijdschrift.
In Vlaanderen wordt het tijdschrift verdeeld via de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw en is het abonnement inbegrepen in de prijs van het VVIA-lidmaatschap

klik hier om je te abonneren  

 

 

(c) Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie
http://www.vvia.be 

Flemish Association for Industrial Archaeology. Association Flamande d'Archéologie Industrielle. Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie. Hier vindt U informatie over het industrieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel.
industrial archaeology, industrial heritage, industrial, industrieel, heritage, erfgoed, Vlaanderen, Flanders, Vlaams, Flemish,