to our homepage - naar de startpagina

Norsk Industriarbeidermuseum


klik hier

Het Norsk Industriarbeidermuseum (Noors Industriearbeidersmuseum) is gevestigd in de oude hydroelektrische centrale van Vemork. De centrale werd gebouwd in 1911 en was toen de grootste ter wereld. Ze leverde stroom aan de salpeterfabriek van Rjukan, en vanaf 1929 aan de waterstoffabriek van Vemork. Tijdens de tweede wereldoorlog was een een belangrijk doelwit van de geallieerden, om er de productie van zwaar water stil te legen en zo de Duitse atoomplannen te dwarsbomen.
Het museum wordt beheerd door een in 1983 opgerichte stichting. Daarin zetelen de Noorse Confederatie van Vakverenigingen, de Noorse Vereniging voor Arbeidersontwikkeling, de Unie van de Noorse Chemiearbeiders, de Unie van de Noorse Elektriciteits- en IT-arbeiders, de Noorse Directoraat voor Water en Energie, en de gemeente Tinn.
Het museum geeft een overzicht van de industriële geschiedenis van Noorwegen (met speciale aandacht voor de productie van hydroelektriciteit) en van de gebeurtenissen tijdens de bezettingsjaren. Het verhaal van de overgang van de agrarische naar de industriële maatschappij wordt opgehangen aan het harde werk van de fabrieksarbeiders en van de werklui die de spoorweglijnen bouwden.

De tweetalige website (Noors en Engels) geeft alle nuttige informatie over het museum, zijn geschiedenis en achtergronden, de geschiedenis van de centrale, een overzicht van de vaste tentoonstellingen en van de educatieve werking. Daarnaast een gedeelte over het behoud en de behoudsvisies, en over het wetenschappelijk onderzoek dat het museum verricht en dat in het museum en zijn archief kan verricht worden


VVIA steunen ? Word lid 

(c) Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie
http://www.vvia.be