Technisch Instituut Sint-Lodewijk Genk

Museum koeltechnisch materiaal

(laureaat projectenwedstrijd 'Onderwijs en Industrieel Erfgoed 1998-1999')

back to homepage  VVIA / Flemish Association for Industrial Archaeology

 


..


Bij de viering van het 75-jarig bestaan van het Technisch Instituut Sint-Lodewijk Genk was het thema van de opendeurdag een historisch overzicht door de jaren heen. Voor de afdeling koeltechnische installaties, in 1986 opgericht, was dit een zware opgave. Dank zij verscheidene telefonische contacten met personen uit de branche kwamen de leerkrachten in contact met de heer Wijckmans uit Kuringen (Hasselt).

De heer Wijckmans, geboren in 1929 en zelfstandig koeltechnicus, had door de jaren heen een verzameling koeltechnische onderdelen, vooral van het merk Frigidaire, bij elkaar gesprokkeld. 'Frigidaire', waarvoor de vader van dhr. Wijckmans als koeltechnicus gewerkt heeft, was in vroegere jaren een Amerikaanse firma van koeltechnische apparaten. Vandaar de voorkeur voor dit merk.

Nog steeds begeesterd door de koeltechniek was dhr. Wijckmans al jaren op zoek naar een goed onderkomen voor zijn verzameling. Dit bleek uit krantenknipsels uit 1988. Deels door loze beloften en door goedgelovigheid was intussen zels een klein deel van de verzameling verloren gegaan.

 ..

Waaruit is deze unieke verzameling opgebouwd ?

Er wacht intussen nog heelwat materiaal om gesorteerd te worden, o.m. een verzameling van filters/drogers. Er zouden nog panelen met dezelfde vormgeving moeten bijgemaakt worden.

.

De leerlingen koedltechnische installaties van de derde graad Beroeps Secundair Onderwijs werken mee aan dit museumproject.

Om alle panelen op een gemakkelijke en toonbare manier te kunnen opstellen, zijn er metalen frames in opbouw. De leerlingen hebben de stukken gezaagd, aan elkaar gelast, afgewerkt en geschilderd. Per frame kunnen er nu drie tentoonstellingspanelen naast elkaar uitgestald worden. Onder de panelen is er plaats om de verschillende compressoren te kunnen tentoonstellen.

Koelaggregaten komen in erbarmelijke toestand binnen. Vaak zitten ze onder een laag stof en olie. Ze worden dan door de leerlingen onder begeleiding systematisch uit elkaar gehaald om vervolgens een poetsbeurt te krijgen. Elk component wordt dan geschilderd en opnieuw in elkaar gezet. Het resultaat mag gezien worden.

Alle losse open compressoren werden één voor één gepoetst, uit elkaar gehaald, bestudeerd, in elkaar gezet en geschilderd. Ondertussen hebben de leerlingen hun leerstof technologie over compressoren in de praktijk kunnen toetsen.

.

Voor meer informatie :

Technisch Instituut St.-Lodewijk
Mosselerlaan 110
B-3600 Genk
Tel. (+32)(0)89.356951
Fax (+32)(0)89.303476


back to homepage  VVIA / Flemish Association for Industrial Archaeology